Małgorzata Rogowska
Gabinet Premium
18 Marz

Wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, powoli myślimy o potrawach na wielkanocny stół...🐣🐇🌸 Dziś pierwsza propozycja - wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi🥧

 

Wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi🥧

 

Składniki na ciasto:

- mąka pełnoziarnista orkiszowa lub pszenna - 200 g,

- jajko - 1 szt,

- jogurt naturalny - 2 łyżki,

- olej lub oliwa z oliwek- 2 łyżki,

- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

- sól - szczypta

 

Składniki na farsz:

- chrzan tarty - 1 łyżka

- sól, pieprz - do smaku

- jogurt naturalny - 250 g

- jajko - 2 szt,

- jajka przepiórcze - 1 opakowanie 18 szt.

- łosoś wędzony 100 g,

- koperek.

 

Przygotowanie:

👉Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.

👉Jajka gotować we wrzątku 3-4 minuty, a następnie włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki.

Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wylać na podpieczony spód. Rozłożyć przygotowane wcześniej jajka i łososia, posypać posiekanym koperkiem. Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.💚😊👌

Twój komentarz




POKAŻ